Draadloos uw smartphone of tablet opladen

Vroeger was het niet meer dan normaal om je smartphone of tablet op te laden met een kabeltje. Tegenwoordig zijn er weinig apparaten die niet meer draadloos te gebruiken zijn. Denk aan; computermuizen, toetsenborden en stereosets. Het enige wat een tijd is achtergebleven is het opladen van smartphones en tablets. Met de nieuwe Qi techniek is het vanaf nu mogelijk om uw smartphone of tablet draadloos op te laden. Bent u nieuwgierig geworden? Lees dan hieronder onze uitgebreide review.

 

Wat zijn de benodigdheden?

Voor het draadloos opladen van uw toestel heeft u natuurlijk wel een paar dingen nodig:

 • De Qi oplader
 • Een USB kabel
 • Een smartphone
 • En een Qi ontvanger (bij sommige toestellen al ingebouwd)

Wat houdt Qi precies in?

Wat is dat draaloos opladen nou eigenlijk? Plat gezegd betekend dit dat je je telefoon op een inductiekookplaat legt. De inductieplaat stuurt de stroom in een soort magnetisch veld naar je telefoon. Deze techniek bestaat al langer bij bijvoorbeeld het opladen van elektrische tandenborstels. Qi is een standaard die is ontwikkeld door het Wireless Power Consortium. Doordat het een open-source standaard is heeft u geen verschillende kabels nodig voor elk apparaat. U kunt met elke Qi oplader elk Qi ondersteund apparaat opladen.

Het opladen in de praktijk (S3)

Wij namen de proef op de som. Allereerst probeerden wij het met de Samsung Galaxy S3. Om het toetsel draadloos op te kunnen laden moeten we eerst de S3 voorzien van een ontvanger.

Zoals hier boven te zien is is het installeren van de ontvanger een fluitje van een cent. Allereerst moet de backcover los gemaakt worden, daarna wordt de ontvanger op de connector geplaatst en de ontvager aan de batterij vast geplakt. Een voordeel is hierbij dat wanneer de batterij verwijderd wordt de ontvanger mee gaat. Als de batterij opnieuw geplaatst wordt dan zit de ontvanger direct weer op de plek waar deze hoort. Als de ontvanger geplaatst is dan kan de backcover eenvoudig weer vastgemaakt worden op de achterkant. We merkten dat de S3 nu wel heel iets dikker is geworden maar dit is totaal geen probleem.

Nadat de chip geplaatst is is het tijd om het apparaat daarwerkelijk voor de eerste keer op te laden. We sluiten de oplader aan met de bijgeleverde kabel en leggen de S3 op de oplader. Bijna direct komt er een popup naar boven op de telefoon: "Draadloos Opladen. U hebt het appraat binnen het bereik geplaatst. Het apparaat wordt nu opgeladen...". Eureka, het werkt. 

Hierna heb ik 2 dagen de oplader op het werk gebruikt en ik moet zeggen: wat een uitkomst is dit appraat. Als je aan het werk bent leg je je toestel er op en hij wordt constant opgeladen. Als je een telefoontje krijgt of een berichtje kun je hem er af halen en doen wat je wilt. Ben je klaar leg je hem er terug op. Doordat je nu geen kabel hoeft aan te sluiten ben je eerder geneigd om je telefoon aan op de oplader te leggen.

Het opladen van het toetstel duurt wel iets langer. De S3 die we gebruikt hebben was in 3,5 uur van 0% naar 100% opgeladen waar dat met een normale oplader binnen 1,5 uur is.

Draadloos laden met de iPhone 5 / 5S

Aangezien de backcover van de iPhone 5 niet te demonteren is hebben we voor deze telefoon een apart hoesje nodig. In dit hoesje zit de draadloze ontvanger ingebouwd. Het plaatsen van de ontvanger is heel eenvoudig, je schuift de iPhone zo in het hoesje. Daarna de oplader aansluiten en de iPhone er op leggen en hij begint direct te laden. Het hoesje ziet er goed uit en dat is natuurlijk een voordeel want we kunnen deze dan gewoon altijd om de iPhone heen laten zitten. De laadtijd is ongeveer het zelfde als bij de eerder gebruikte S3

Toekomstmuziek

Nu deze standaard steeds meer meegeleverd wordt in de toestellen zullen we de opladers op steeds meer plekken terug gaan zien. Een van de grootste koffieshops van amerika The Coffee Bean and Tea Leaf heeft al aangekondig deze opladers te plaatsen op alle grote treinstations. Het wachten is nu op bijvoorbeeld de NS om deze in alle treinen te plaatsen. Daarnaast kunnen we wellicht deze opladers terug gaan zien op terrasjes en in restaurants.

Conclusie

De draadloze oplader is het ideale apparaat voor wie zijn telefoon intensief gebruikt. Het is een eenvoudige manier om je toestel op te laden in een niet al te lange tijd. Je pakt je telefoon zo van de lader om het gebruiken en plaatst hem er daarna weer op als je verder gaat waar je mee bezig was. Op deze manier ben je altijd voorzien van een volle batterij.

Voordelen

 • Dun, licht en compact design
 • Zeer eenvoudig aan te sluiten
 • Gemakkelijk opladen
 • Neemt weinig ruimte in beslag
 • Simpele montage van de oplader

Nadelen

 • Opladen duurt iets langer
 • De oplader moet alsnog met een kabel worden aangesloten
 • Maakt de telefoon heel iets dikker

Bent u verkocht? Klik hier om de oplader nu te bestellen.

 

Bekijk hier een lijst met (Qi) geschikte smartphones.

 

 

REACTIES (0)

Laat een reactie achter

Naam*
Email*
Onderwerp*

Uw emailadres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Uw reactie*