Evolutietheorie smartphonehoesjes

De evolutietheorie van het smartphonehoesje

1973: Martin Cooper met de Motorola DynaTAC

We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen: een wereld zonder mobiele telefoons. Toch is het nog niet eens zo heel lang geleden dat er alleen nog maar met een vaste telefoon gebeld kon worden. In 1973 kwam de eerst goed gekeurde mobiele telefoon eindelijk op de markt. Martin Cooper - destijds uitvinder bij Motorola, pleegde zijn eerste uitgaande telefoongesprek met Joel S. Engel, die als eigenaar van de concurrent ook werkte aan een draadloze telefoon. De mobiele telefoon, die eigenlijk beter een draagbare handheld telefoon genoemd kon worden, woog met zijn 1,1 kilogram net zoveel als een pak melk. De prijs voor dit staaltje techniek loog er ook niet om: liefhebbers van dit apparaat mochten een bedrag maar liefst $ 3.995,- neertellen. Een uitgebreid telefoongesprek zat er niet in. De batterij stond het maximaal 30 minuten toe om je te laten bellen, en opladen duurde vervolgens wel 10 uur! Niet alleen mobiele telefoons hebben een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt, ook de bijbehorende hoesjes moesten er aan geloven. We kunnen het zo gek niet bedenken, maar op het gebied van smartphonehoesjes is tegenwoordig dan ook echt bijna alles mogelijk....

Noodzakelijke bescherming?

Je kent ze vast nog wel: de zogenaamde 'koelkasten'. Hoewel je als eigenaar van dit apparaat in de jaren '90 nog een trendsetter was, word je anno 2015 aangekeken alsof je een aantal jaren onder een steen hebt geleefd. In die tijd was een hoesje ter bescherming van je mobiele telefoon dan ook vooral weggelegd voor wat oudere mensen die extra zuinig wilden zijn, of werd het hoesje gebruikt als handige gadget om aan je broek vast te maken. Bescherming was dan ook wat minder noodzakelijk dan nu: de mobiele telefoons waren zó groot en dik dat je ze niet zo even in je broekzak stopte, en de meeste varianten waren gemaakt van 'onverwoestbaar' hard plastic. En tenslotte: het gebruiken van een hoesje was dan ook gewoon niet cool. 

Van sok tot oplaadbare gadget!

Een stug leren beschermhoes met een plastic gedeelte voor het afdekken van het beeldscherm... in het 'koelkasten tijdperk' was het onder jongeren gewoonweg niet stoer om een telefoonhoesje te gebruiken. Wie toch zuinig wilde zijn op zijn koelkast én liever niet uitgelachen werd, koos vaak voor een simpel hoesje zoals de zogenaamde 'gsm sok'. Naarmate toch steeds meer mensen overstag gingen, werd men ook een stuk creatiever met kleuren, prints en modellen. Evenals de mobiele telefoon een enorme evolutie heeft doorgemaakt, zijn ook accessoires met de tijd meegegaan. Dit moet ook wel: tegenwoordig wordt alles uit de kast gehaald om het design van een smartphone zo strak mogelijk te maken, het liefst met het gebruik van zoveel mogelijk glas. Er verschijnen zelfs steeds meer smartphones op de markt die zijn voorzien van een lederen achterzijde. Toch iets wat weer geïnspireerd is op de lederen smartphones hoesjes? Tegenwoordig hoef jij je dus echt niet meer te schamen voor het gebruik van een smartphonehoesje. Je telefoon is immers erg kwetsbaar, en de aanschaf van een nieuwe is niet goedkoop. Hoesjes van nu zijn er in alle soorten en maten: een 'bumper' voor wie het design van zijn smartphone zoveel mogelijk zichtbaar wil houden, of een hoesje met flap die tevens als portemonnee gebruikt kan worden. Waar de eerste mobiele telefoon nog maar 30 minuten mee ging, laden we onze smartphones anno 2015 op met een oplaadbaar hoesje... Lang leve de technische evolutie!

REACTIES (1)

  • Comment Author
    2021-05-26 12:10:13

    er zit een kat in de keuken

Laat een reactie achter

Naam*
Email*
Onderwerp*

Uw emailadres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Uw reactie*