Gadget van de maand

Gadget van november: het LED leeslampje!


Ben jij er al aan gewend? We moeten er nu toch echt aan gaan geloven: de klok is achteruit gezet, en we zien het alweer een uur eerder donker worden. Wintertijd. Na werktijd kruipt Nederland massaal met een kop warme thee voor de tv, óf lezen we een goed boek. Een grote frustratie bij het lezen van een goed boek, of het lezen van een interessant stuk op onze tablet of eReader, is nog altijd wel te weinig licht! Herkenbaar? In dit ‘Gadget van de maand’ blogbericht lichten we een handige gadget uit waarmee jij de winter wel doorkomt!


Eerst een lesje oog..


Een kleine geruststelling: het lezen van een goed boek - of lezen vanaf een scherm - in een ruimte met te weinig licht, richt geen blijvende schade aan je ogen aan. Je hebt het vast wel eens zien gebeuren: bij fel licht worden je pupillen kleiner, en in een donkere ruimte worden deze zwarte rondjes wijder. Deze gebeurtenis wordt veroorzaakt door een uiterst goede samenwerking tussen de iris en je pupil. Samen reguleren zij de hoeveelheid licht die er in je ogen naar binnen mag komen. Laten we je een voorbeeld geven. Wanneer je een donkere ruimte binnenstapt, past je oog zich meteen aan: de spiertjes rond de iris ontspannen zich, zodat je pupil de ruimte krijgt om groter te worden. Het resultaat? Er kan meer licht in je oog naar binnen vallen, zodat je ook in een donkere ruimte kunt blijven zien. Sterk staaltje natuur is het niet?


Het oog wil ook wat!


Maar wat nou als je tijdens die donkere wintermaanden ook nog wil lezen? Hoe graag je ogen ook mee willen werken, je vraagt wel veel van ze. Zoals we in ons lesje oog beschreven, vereist goed kunnen zien bij weinig licht om een uiterst goede samenwerking tussen vriendjes iris en pupil. Wil jij je ook nog eens kunnen focussen op de woorden in je boek, dan wordt dit écht topsport voor je ogen. De spiertjes krijgen tegenstrijdige signalen en moeten extra hard werken om jouw dat spannende verhaal of goede artikel te laten lezen. Misschien had je dit niet verwacht: maar net als de andere spieren in je lichaam die moe worden na een uurtje sportschool, hebben ook je oogspiertjes de nodige ontspanning nodig. Het gevolg van lang lezen in een donkere ruimte? Hoofdpijn, droge ogen en zelfs pijn in de nek. 


Go Go Gadget!


Het tijdperk waarin we er allemaal bij zullen lopen als de Amerikaanse detective Inspector Gadget, zal voor ons helaas nog ver in de toekomst liggen. Niet getreurd: er zijn tegenwoordig handige gadgets die ons helpen om die donkere dagen al lezend door te komen. Om je ogen een handje te helpen zijn er speciale LED leeslampjes ontwikkeld die je gemakkelijk op je boek, tablet of eReader klemt. Het licht van dit leeslampje wordt gelijkmatig over je beeldscherm verspreid. De LED lamp heeft een zeer laag stroomverbruik, zodat je extra lang kunt blijven lezen. Misschien zelfs stiekem nog een uurtje langer doorlezen wanneer alle lichten uit zijn?

REACTIES (0)

Laat een reactie achter

Naam*
Email*
Onderwerp*

Uw emailadres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Uw reactie*