Kunstleder of echt leder

Wij krijgen vaak de vraag of een bepaalde hoes van echt leder gemaakt is of van kunstleder (PU) en graag scheppen wij duidelijkheid over de verschillen.

Poly Urethaan

Veel klanten gaan er vanuit dat echt leder van veel hogere kwaliteit is dan fabrieksleder, kunstleder of PU leder. Maar dit is de laatste jaren niet meer van toepassing. De echte naam van fabrieksleder is Poly Urethaan, dit is de stof die met een speciale coating de look en feel van leder krijgt.

Voor het gebruik van tablethoesjes, cases en accessoires die een 'leder-look' hebben wordt in 99% van de gevallen gebruik gemaakt van kunstleder, ook wel ECO-leder genoemd.

Diervriendelijk

De belangrijkste redenen zijn hiervoor dat kunstleder vele malen goedkoper en diervriendelijker is, de productie ervan veel schoner is en dat het in het geval van tablethoezen geen kortere levensduur met zich meebrengt.Een goede hoes van PU leer zal met gemak enkele jaren meegaan en zal hiermee in principe altijd de tablet zelf overleven.

Een voorbeeld is bijvoorbeeld ook de meubelindustrie, sinds enkele jaren worden bijna alle 'lederen' aanbiedings bankstellen gemaakt van kunstleder, maar ook de meeste 'lederen' jassen en schoenen onder de 200 euro zijn in 99% van de gevallen gemaakt van kunstleder. 

De kans is dan ook groot dat u zelf onbewust in het bezit bent van een kunstlederen artikel zonder het zelf door te hebben maar deze wel benoemd alszijnde leder. Wat dacht u bijvoorbeeld van uw 'lederen' handschoenen die u afgelopen winter droeg? Of de stoelen in uw auto? Zelfs een merk als BMW maakt in haar nieuwste auto's gebruik van 'skai' leder, wat niets anders is dan kunstleder.

Kwaliteit

Kunstleder (ECO-leder) is de laatste jaren dus uitgegroeid naar een volwaardige vervanger voor leder, het dierenleed wordt hiermee aanzienlijk verminderd en u hoeft niet bang te zijn voor mindere kwaliteit. Wij staan dan ook 100% achter de kwaliteit van onze kunstlederen hoezen, maar bieden uiteraard ook een ruim assortiment aan echt lederen hoezen aan.

REACTIES (8)

 • Comment Author
  2015-10-14 13:42:35

  Klopt niks van je verhaal en van de cijfers die je noemt....

 • Comment Author
  Makkelijk afkraken
  Floris 2017-03-28 12:44:37

  Het is makkelijk om iemands verhaal en "cijfers" af te kraken, zonder zelf met betere info te komen.

 • Comment Author
  Echt onzin
  Mariska 2017-09-13 19:13:19

  Sorry maar er klopt daadwerkelijk niets van het verhaal. 99%? Betekent dus maar 1% van alle schoenen van leer gemaakt zou zijn (<200 euro)? Wat een totale onzin. Dat betekent veel zweet voeten. En wat betreft het dierenleed. Veel leer komt van koeien vandaan.... nou 2 keer raden. Verder is het zo dat hoe beter het leer hoe langer een product meegaat. Nou ik kan je nu al vertellen dat het langer meegaat dan PU. En PU is daarbij gewoon plastic wat niet afbreekbaar is, dus verschrikkelijk slecht voor het milieu. Voordat een verhaal wordt opgepent even wat achtergrond onderzoek doen alvorens maar iets op te schrijven. Remco houd je liever bij techniek.

 • Comment Author
  leder
  michel 2018-01-13 06:57:32

  Hoe durf je het uit te spreken dat kunstleer goed is. Het hele leatherlookgebeuren moet op de schop zodat de arme mensen onder ons niet nog eens worden voorgelogen met een slechte kwaliteit en een dreun krijgen van het verval van hun bank, terwijl hun is toegezegd, dat ze voor minder geld een goed meubelstuk hebben..

 • Comment Author
  Kunstleer in BMW
  Hans 2018-01-15 19:58:02

  U schrijft: "Of de stoelen in uw auto? Zelfs een merk als BMW maakt in haar nieuwste auto's gebruik van 'skai' leder, wat niets anders is dan kunstleder." Dit dient wel even recht gezet te worden, want is feitelijk onjuist. BMW voert al jaren in de 'goedkopere' klassen de keuze tussen leer of skai-leer voor de bekleding van de stoelen (naast stof e.d.). Binnen de echte leersoorten kan je zelfs kiezen voor volledig nappa leder. Zoals het er nu staat lijkt het alsof BMW in haar modellen gebruik maakt van kunstleer. Niet dus. Keuze voor de klant in de 'instap'-series.

 • Comment Author
  Leer is beter
  Remko 2018-06-03 19:16:47

  Het artikel is erg pro kunstof, terwijl dat verschrikkelijk slecht voor het milieu is en bij lange na niet zo mooi verouderd als echt leer.

 • Comment Author
  Kunstleder of echt leder
  Sirach 2018-06-13 17:13:52

  Wat een stomme reactie,s op het ondewerp leder, er wordt helemaal niet beweerd dat kunstleer beter is dan leer, ik heb ruim 50 jaar leden al geleerd wat het verschil is tussen kunstleder (vinyl) en echt leer, echt leer wordt gemaakt van de lederhuid, dat is de huidlaag onder de harige laag, wat betreft milieuvervuiling, gisteren heb ik toevallig een leermuseum bezocht en schrok ervan wat er met afval van de leer-produktie werd gedaan, vleesresten, bot en vet dat werd gewoon in het water gegooid tijdens het leer looien, ook het looien werd gedaan met chemicalieen, ook erg milieu belastend, daarna werd het gelooide leer gedroogd in open ruimte,s aan de lucht, leer is nog altijd een afval product tijdens de slacht van een koe, het vlees eten wij op, denken we daar wel eens aan als we een lekkere staek op ons bord hebben. terwijl ander afval van de slacht wordt verwerkt tot andere produkten, wat betreft auto stoelen van echt leer is slechts in zeer dure auto,s zoals de topklasse van BMW, Rolls Royce en Bentley, om kort te gaan er wordt inderdaad enorm veel kunstleer in de handel gebracht in plaats van echt leer.

 • Comment Author
  Liefde & Haat
  Lucky Luc 2018-07-21 06:51:16

  Knuffels en kusjes voor al van jullie die denigreren en die negatief uitlaten over Al deez nutteloze dings in den maatschap. Wees lief voor een ander

Laat een reactie achter

Naam*
Email*
Onderwerp*

Uw emailadres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Uw reactie*