Smartphone Gebruik

De smartphone: wat moeten we nog zonder?

De mobiele telefoon is tegenwoordig niet meer uit ons dagelijkse leven weg te denken. We kunnen gewoon niet meer zonder onze smartphone. Velen van ons kennen het probleem wellicht wel, we zijn de smartphone vergeten en we voelen ons gewoon 'leeg'. Er mist iets, we zijn gewoon uit onze dagelijkse sleur. Een probleem wat we 10 jaar geleden nog niet of nauwelijks kenden. 

Volgens marktonderzoeksbureau GfK bezit 80% van de Nederlanders van 13 jaar en ouder (10,6 miljoen mensen) een smartphone. Onder jongeren is de penetratie zelfs 96 procent!
De grootste groei komt echter van senioren. Ruim de helft (54 procent) van de 65+'ers bezit inmiddels een smartphone. Een jaar geleden was dit nog 40 procent. 

Onderzoek wijst uit dat we gemiddeld maar liefst 221 keer per dag op onze mobiele telefoon kijken. Gemiddeld over de hele dag gezien, komt dit neer op zo'n 9 keer per uur! Maar wat doen we dan toch allemaal. Jongeren gebruiken de smartphone vooral om te appen (84%) en in mindere mate om mee te bellen, namelijk 76%. Maar in het algemeen is bellen (83%) nog steeds de voornaamste reden waarvoor we de smartphone tevoorschijn halen. Verder gebruiken we de smartphone het meeste voor webbrowsen (80%), chatten (74%), e-mailen (74%) en het maken en bekijken van foto's (72%). Verder blijft sms’en nog steeds populair en gebruiken we de smartphone regelmatig om via de diverse social media kanalen contact te houden met de buitenwereld. 

Een kwetsbaar apparaat

Dat de smartphone een kwetsbaar apparaat is hoeven we niet uit te leggen. Maar een toestel wat zo populair is en zo intensief wordt gebruikt, dat levert ongetwijfeld veel kapotte exemplaren op. Dat klopt ook wel als we de cijfers mogen geloven. Eén op de tien Nederlanders loopt met een beschadigd smartphone scherm rond. Het is dan ook gelijk de meest voorkomende schade aan smartphones. Maar dan hebben we het alleen nog maar over een beschadigd scherm. Een vijfde van alle smartphone bezitters loopt rond met één of meer mankementen aan het toestel. Na een beschadigd scherm is een snel leeglopende batterij een veel voorkomend mankement, op afstand gevolgd door niet meer (goed) functionerende knoppen.

Dat een beschadigd scherm het meest voorkomende mankement is, dat is ook niet zo gek als er gekeken wordt naar de oorzaken. Het laten vallen van de smartphone is veruit de grootste oorzaak (79 procent) van mankementen aan de smartphone. Bij jongeren ligt dit percentage zelf op 80 procent. Maar jongeren nemen dan ook iets meer risico met het toestel. Dit neemt af naarmate men ouder wordt. Ouderen zijn over het algemeen gewoon zuiniger op hun smartphone. De 60 plussers zijn meer gehecht aan hun toestel. Zij zijn langer tevreden met de smartphone, zo lang deze het nog maar goed doet terwijl de jongeren het liefst altijd het nieuwste van het nieuwste willen. 
Gemiddeld hebben de Nederlandse consumenten een smartphone 16 maanden in gebruik. Van de tieners doet maar 7 procent langer dan drie jaar met hun smartphone, terwijl bij 60 plussers een op de drie langer dan drie jaar met het toestel doet. Veruit de meeste mensen doen tussen de een en drie jaar met hun smartphone. Bijna 45 procent gebruikt de telefoon een tot twee jaar en bijna 40 procent doet er twee tot drie jaar mee. 

Na valschade is waterschade de meest voorkomende oorzaak van smartphone schade. Leuk feitje is dat dit bij vrouwen vaker het geval is dan bij mannen. Bij vrouwen belandt de smartphone ook wat vaker per ongeluk in de wasmachine dan bij mannen. Daarentegen gaan mannen twee keer zo vaak op hun toestel zitten en laten ze de smartphone ook vaker op de grond vallen. 

Infographic met enkele feitjes over het smartphone gebruik en schade

 

Infographic smartphone gebruik en schade

 

Een telefoonhoesje aanschaffen?

Bovenstaande infographic toont aan dat er dus heel wat schade ontstaat aan onze smartphones. Niet zo gek natuurlijk, voor een apparaat wat dagelijks zo veel gebruikt wordt. Maar het geeft toch ook wel aan dat een telefoonhoesje zo gek nog niet is. Als iedereen een hoesje om zijn/haar smartphone had, dan liepen er nu heel wat minder mensen rond met een beschadigde smartphone. Bescherming tegen een val in de WC pot of een bezoekje aan de wasmachine zal het hoesje niet bieden, tenzij het een waterdichte hoes betreft, maar schade door vallen zal er aanzienlijk door worden beperkt. Nog geen telefoonhoesje? Dan bent u nu nog slechts enkele stappen verwijderd van het juiste hoesje voor uw smartphone. Bij 123BestDeal bieden we voor veel smartphone modellen een divers aanbod hoesjes. 

Toch schade? Dan kunt u altijd nog terecht bij Telefoon Tablet Reparatie Twente.

REACTIES (2)

 • Comment Author
  Grappig
  Edwin 2015-11-13 11:06:28

  Grappig om te lezen. Bewijst maar weer eens dat ouderen wat zuiniger met het spul omgaan.

 • Comment Author
  Manager
  Joyce 2018-08-27 13:36:43

  Toff ik vraag mij af hoe grote gaat dit worden over 10 jaren en ook als er AI/VR/AR zijn ook in action?

Laat een reactie achter

Naam*
Email*
Onderwerp*

Uw emailadres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Uw reactie*