USB C

USB C - De nieuwe standaard

Begin maart jl. werd door Apple de nieuwe 12 inch MacBook gepresenteerd. Een super platte en compacte notebook, die op het dikste punt slechts 13,1 millimeter dun is. Maar dit betekent ook dat er wat gevonden moest worden op de aansluitmogelijkheden voor randapparatuur. Naast de wens van vele consumenten die alle verschillende (USB) stekkers een keer zat zijn. Het resultaat is de nieuwe en compacte USB-C poort. 

Naast Apple is ook bekend geworden dat in de nabije toekomst veel nieuwe Android smartphones uitgerust gaan worden met de nieuwe USB standaard. En ook de nieuwe Google Chromebook Pixel en Nokia N1 gaan uitgerust worden met USB C. 

USB-C - de nieuwe standaard

USB C - De verbeteringen

De nieuwe USB C aansluiting is compact, snel en krachtig. Kan USB 3.0 tot vijf gigabit per seconde overbrengen, USB Type C (USB 3.1) kan bijna het dubbele aan met een data-overdracht tot 10 Gbps. Ook de kracht is flink toegenomen. Dat maakt het mogelijk om nu ook een laptop op te kunnen laden met een USB kabel, waar oudere USB-poorten alleen kleinere apparaten als een tablet, telefoon of camera konden opladen. De toegenomen kracht zorgt er tevens voor dat apparaten sneller worden opgeladen. De USB C poort kan tot 100 watt aan, terwijl bijvoorbeeld de meest krachtige MacBook 85 watt nodig heeft.

De poort is slechts 8.4 mm breed en 2,6 mm hoog. Deze afmetingen betekenen dat een USB C poort klein genoeg is om toe te passen bij steeds dunner wordende mobile devices. Een nadeel is dus nog wel dat u nieuwe USB C kabels niet rechtstreeks in oude USB poorten kunt stoppen of oude USB kabels kunt aansluiten op de nieuwe USB C poort. Maar gelukkig is hier ook weer een oplossing voor, namelijk met een verloopkabeltje. De nieuwe poorten kunnen overweg met versie 3.1 van het USB-protocol, maar werken ook met oudere technieken. Bestaande USB 3.0 en 2.0 apparaten kunnen dus ook nog worden aangesloten.

Nooit meer verkeerd om

We kennen ongetwijfeld allemaal het probleem wel dat we de USB stekker verkeerd om in de USB poort willen stoppen. Dat gaat natuurlijk niet passen en leidt nog wel eens tot frustraties. Met USB C is dit verleden tijd. De stekker heeft namelijk geen onder- of bovenkant.

Het zal alleen nog wel een behoorlijke tijd gaan duren voordat alle accessoires gebruik gaan maken van de nieuwe standaard. Maar de aftrap voor de standaard is gegeven. Voorlopig zal het nog een nadeel zijn om met adapters te werken om een volledige USB-ondersteuning te blijven behouden. 

De komst van USB type C maakt het leven weer een stukje makkelijker. Sneller opladen, sneller bestanden overzetten en dit allemaal met één poort. Geen gedoe meer met USB type A, Micro USB, Mini-USB, etc. 

De nieuwe USB-C stekker USB-A en Micro-USB stekker

 

REACTIES (0)

Laat een reactie achter

Naam*
Email*
Onderwerp*

Uw emailadres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Uw reactie*